Ja juz niestety dzisiaj nie wpadnę. Pierwszy dzień w pracy miałem a do tego musiałem parę rzeczy jeszcze załatwić. Wolny jestem dopiero teraz a to juz trochę za późno. ops:
Wyposażenie dodatkowe po czasie. Co warto, a co odpuścić ...
Zwiń
X
-
Wyposażenie dodatkowe po czasie. Co warto, a co odpuścić ...
Wstępnie myślę o zamówieniu O III 1.4/1.8 Combi.
Piszę tu, bo najcenniejsze są opinie, które wynikają z eksploatacji.
1. Myślę o dodatkach do Elegance Combi.
Co możecie polecić, w sensie że być musi, a co odradzacie + jakieś argumenty.
Szczególnie mam problem z tymi dodatkami tanimi, czyli dodatkowe oświetlenie nóg,
simply clever, wielofunkcyjna podłoga itd.
Czy Canton jest warty dopłaty czy niekoniecznie, czy może lepiej elektrycznie sterowany fotel z pamięcią, bo jeżdżę na zmianę 2 osoby często.
Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę, bo sporo tego i żeby potem nie żałować, że jakąś głupotę się wzięło albo co gorsza czegoś nie ma
Poważnie myślę o aktywnym tempomacie, bo dużo używam zwykłego, a ten aktywny wydaje się świetną opcją.
2. Czy 1.4 TSI, a 1.8 TSI to różnica 40 KM i innego zawiasu z tyłu czy są jeszcze jakieś inne różnice ? Bo różnica w cenie wydaje się być spora :roll:
3. Felgi 18" bardzo twardo ? Jeśli okolica trochę dziurawa to nie będzie udręką ?
Czy na 17" ta O III jakoś wygląda, bo na wszystkich prospektach to chyba 20" jest włożone
4. beżowa tapicerka - wygląda świetnie ale jak z użytkowaniem ?
Czy lepiej pasuje ten dekor drewniany czy standard ?
5. Pakiet greentec ? O co z tym chodzi, bo coś mało konkretnych info albo znaleźć nie mogę.
Czekam na podpowiedzi i merytoryczną dyskusję, bo głowa coraz większa
-
-
Re: Wyposażenie dodatkowe po czasie. Co warto, a co odpuścić
Zamieszczone przez ryjeksCzy Canton jest warty dopłaty czy niekoniecznieZamieszczone przez ryjeksmoże lepiej elektrycznie sterowany fotel z pamięcią, bo jeżdżę na zmianę 2 osoby często.Zamieszczone przez ryjeksCzy 1.4 TSI, a 1.8 TSI to różnica 40 KM i innego zawiasu z tyłu czy są jeszcze jakieś inne różnice ?Zamieszczone przez ryjeksFelgi 18" bardzo twardo ? Jeśli okolica trochę dziurawa to nie będzie udręką ?
Komentarz
-
-
Re: Wyposażenie dodatkowe po czasie. Co warto, a co odpuścić
Zamieszczone przez ryjeks1. Myślę o dodatkach do Elegance Combi.
Co możecie polecić, w sensie że być musi, a co odradzacie + jakieś argumenty.
Szczególnie mam problem z tymi dodatkami tanimi, czyli dodatkowe oświetlenie nóg,
simply clever, wielofunkcyjna podłoga itd.
Czy Canton jest warty dopłaty czy niekoniecznie, czy może lepiej elektrycznie sterowany fotel z pamięcią, bo jeżdżę na zmianę 2 osoby często.
Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę, bo sporo tego i żeby potem nie żałować, że jakąś głupotę się wzięło albo co gorsza czegoś nie ma
Poważnie myślę o aktywnym tempomacie, bo dużo używam zwykłego, a ten aktywny wydaje się świetną opcją.
2. Czy 1.4 TSI, a 1.8 TSI to różnica 40 KM i innego zawiasu z tyłu czy są jeszcze jakieś inne różnice ? Bo różnica w cenie wydaje się być spora :roll:
3. Felgi 18" bardzo twardo ? Jeśli okolica trochę dziurawa to nie będzie udręką ?
Czy na 17" ta O III jakoś wygląda, bo na wszystkich prospektach to chyba 20" jest włożone
4. beżowa tapicerka - wygląda świetnie ale jak z użytkowaniem ?
Czy lepiej pasuje ten dekor drewniany czy standard ?
5. Pakiet greentec ? O co z tym chodzi, bo coś mało konkretnych info albo znaleźć nie mogę.Jest O3 1.4 TSI COMBI Elegance + amazing
Było O1 1.9 AXR COMBI
Komentarz
-
-
Chodzi o start/stop. Opinie podzielone poczytaj na forum . Ja mam i czasem mnie wkurza. Trzeba mocniej docisnać gazu przy ruszaniu bo potrafi zgasnąć. Fakt że potem sam zapala. Czy jest oszczędność paliwa - minimalna moim zdaniem.
Miasta jest może z 5 %.
[ Dodano: Czw 13 Mar, 14 12:04 ]
Zamieszczone przez maeriW sumie jest - ale nie jestem przekonany co do słuszności jej posiadania.
Czyli można się wygodnie wyspać hahah
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksGłówny plus tej podłogi to chyba taki, że po złożeniu siedzeń będzie równa powierzchnia ?
Czyli można się wygodnie wyspać hahah
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ryjeksZamieszczone przez rafikijaka opona do tego?
Widzę, że 800 zł dopłaty jest.
Do tego mam tez zawieszenie sportowe z XDS. Jest dość twardo jeśli miałbym do domu kiepską drogę dłuższą niź 1km to na pewno nie brałbym takiej samej konfiguracji.
Co do katalogów fotki liftbacka zrobione są na 18" alarisa + sportowe zawieszenie.
Komentarz
-
-
1. Oświetlenie skarpetek jak najbardziej się przydaje - nie ma problemu ze znalezieniem czegoś co spadło na podłogę (szczególnie przy dwójce dzieci :wink: )
2. Jeżeli nie masz garażu to na pewno webasto (ja nie zamówiłem i żałuję mimo iż zima nie była zbyt sroga)
3. Przyciemniane tylne szyby czyli SunSet (jak zamawiałem to jeszcze nie było w ofercie i będę musiał zrobić to na własną rękę)
4. Start Stop, wg. mnie i z tego co czytam większości użytkowników, tylko denerwuje i pierwsze co robię po uruchomieniu auta to dezaktywacja opcji.
5.Zamieszczone przez ryjeksCzy Canton jest warty dopłaty czy niekoniecznie, czy może lepiej elektrycznie sterowany fotel z pamięcią, bo jeżdżę na zmianę 2 osoby często.
6. Simply Clever - kilka przydatnych gadżetów szczególnie gumowa wykładzina w bagażniku.
7. Jeżeli masz dzieci to polecam oparcia foteli obite skórą.
Komentarz
-
-
Jak lubisz słuchać muzyki to polecam Cantona bo jest różnica między standardowym audio.
Chociaż seryjne audio też gra przyzwoicie i najlepiej jak byś posłuchał Cantona wtedy wybór będzie łatwiejszy :wink:Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
Co ja mogę napisać po ~100km moja niebieską kochanką
1.4 TSI jak dla mnie OK kopa ma kiedy potrzeba spalanie na razie 100% miasto 8,3l.
Co do felg to gdyby nie wybrał 18' GOLUS to bym chyba się popłakał są IDEALNE !
Nie czuje żadnej różnicy choć w Qashaiu miałem 16' i o ile większym profilu.
Po za tym dementuje kolejna rzecz zawieszenie też mi NIE STUKA NIE DUDNI I NIE PUKA!
Fotele dynamic też są nice.
Jest 1.4 TSI Elegance Blue Race 18' Golus
Mój błękitny Skarb!
Komentarz
-
-
ryjeks, nigdzie nie piszesz o pakiecie amazing, koniecznie go zamow, glownie ze wzgledu na xenony.
Do listy dopisz:
- podgrzewane siedzenia
- podgrzewana przednia szyba (dostepne tylko w 1.8) - zapomnisz o skrobaniu
- no chyba ze zdecydujesz sie na webasto
- chrom (kwestia gustu )
- pierdoly typu, podswietlenie nog, czy tez skorzane obicie tylnej czesci foteli sa bardzo tanie, a wygladaja ciekawie,
- 3ramienna kierownica
- fabryczny alarm - i tak i tak jakis muisz zalozyc do AC, a przynajmniej zakladany jest na etapie produkcji auta, a nie przez magikow w aso
Jezeli jezdzicie w dwie osoby to elektryczne fotele sie przydadza.
Ja bardzo zaluje ze nie doplacilem do Cantona, w momencie zamowienia stwierdzilem ze za 2k zlozy sie lepiej grajace CA, ale o ewentualnych problemach z gwarancja dowiedzialem sie juz za pozno :|
Co do silnika, to napoczatku bralem pod uwage tylko 1.4 z dsg, ale po jezdzie probnej (po kilku minutach) stwierdzilem ze to nie to (manualem jezdzilem).
Teraz zamowilbym RSa :lol:Black magic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505Ja bardzo zaluje ze nie doplacilem do Cantona, w momencie zamowienia stwierdzilem ze za 2k zlozy sie lepiej grajace CA, ale o ewentualnych problemach z gwarancja dowiedzialem sie juz za pozno :|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez greg505fabryczny alarm - i tak i tak jakis muisz zalozyc do AC, a przynajmniej zakladany jest na etapie produkcji auta, a nie przez magikow w aso
[ Dodano: Czw 13 Mar, 14 21:15 ]
Zamieszczone przez dontak. Jeżeli nie masz garażu to na pewno webasto (ja nie zamówiłem i żałuję mimo iż zima nie była zbyt sroga)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiZamieszczone przez greg505Ja bardzo zaluje ze nie doplacilem do Cantona, w momencie zamowienia stwierdzilem ze za 2k zlozy sie lepiej grajace CA, ale o ewentualnych problemach z gwarancja dowiedzialem sie juz za pozno :|
Np. W razie awarii centralnego zamka, lub elektrycznych szyb, ASO moze stwierdzic ze podczas demontazu boczka drzwi zostalo cos uszkodzone i moga odmowic napraw w ramach gwarancji na te czesci. Nie musi tak byc, ale ryzyko zawsze jest, wiec trzeba sie z tym liczyc.
Do mojej listy powyzej dopisal bym jeszcze przedluzona gwarancje, za 1200 mam spokoj na 4 lata (lub 60tys)
[ Dodano: Czw 13 Mar, 14 21:24 ]
Zamieszczone przez lukaszc2Zamieszczone przez greg505fabryczny alarm - i tak i tak jakis muisz zalozyc do AC, a przynajmniej zakladany jest na etapie produkcji auta, a nie przez magikow w aso
O ile dobrze pamietam to pakiet PZU wymagal alarmu powyzej 60 albo 70tysBlack magic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiZamieszczone przez greg505Ja bardzo zaluje ze nie doplacilem do Cantona, w momencie zamowienia stwierdzilem ze za 2k zlozy sie lepiej grajace CA, ale o ewentualnych problemach z gwarancja dowiedzialem sie juz za pozno :|
Sprawa jest prosta. Serwis po ingerencji w elektronikę samochodu może powiedzieć, że nie naprawą Ci mechanizmu podnoszenia szyb, ponieważ siłownik spalił się na skutek ingerencji w instalację elektryczną. Weź człowieku udowadniaj im, że jedno z drugim nie miało nic wspólnego.
Ja w związku z tym całkowicie wycofałem się z wygłuszenia samochodu, co było dla mnie priorytetem przy Cantonie, który zamówiłem.
[ Dodano: Czw 13 Mar, 14 22:24 ]
Zamieszczone przez greg505ryjeks,
Do listy dopisz:
- podgrzewane siedzenia
Ja bardzo zaluje ze nie doplacilem do Cantona, w momencie zamowienia stwierdzilem ze za 2k zlozy sie lepiej grajace CA, ale o ewentualnych problemach z gwarancja dowiedzialem sie juz za pozno :|
Jeśli chodzi o Cantona, to osobiście go nie słyszałem, ale wiedziałem, że go zamówię. Lubię gdy w samochodzie gra przyzwoite CA.
Komentarz
-
-
- Ja po pierwsze powiem czego ja najbardziej żałuje - DSG!!! Ja bym na pewno teraz dołożył DSG.
Ja mam beż w środku i to niezależnie od tego, że mam ośmiomiesięcznego Szkraba - wybór świadomy jaśniejszy środek = większy środek. Lubie jasne środki - jak się ubrudzi - upiorę.
- Canton - myślę, że można sobie darować.... nie mam ale kosztowałem - IMO nie warto.
- wszystkie dodatki tanie 100 - 500 PLN dzisiaj bym brał w ciemno nie duży koszt w sumie a później cieszy. Oświetlenie na 100%, kolorowy maxi na 100%.
- AMAZING do Elegantki to też wg mnie absolutny MUST HAVE... światła są genialne... estetyka/funkcjonalność.
- co do silnika to będę stronniczy ale jeśli masz takie fundusze to bierz 1.8 TSI - bez dwóch zdań.
- kierownica trzy ramiona... na pewno
PS. Już wiem, że moja następna Skoda będzie mocnym Dieslem + DSG i pewnie kombi...
Komentarz
-
-
Ja mam auto z drugiej ręki, więc wpływu na dodatki nie miałem, ale mogę chociaż napisać co mi się podoba a co bym zmienił.
- Canton gra chyba ewidentnie lepiej, bo nawet moja kobieta pochwaliła, że podoba jej się jak gra. Poza tym samo auto sprawia wrażenie lepiej wygłuszonego.
- Elektryczne fotele są fajne, szczególnie że można oddzielnie ustawić podparcie pod uda, ale w dalsze trasy wygodniejszy będzie moim zdaniem Dynamic. Mam swoją co prawda od tygodnia, ale tak się złożyło, że zrobiłem nią już 1,5kkm i dałbym się pokroić za Dynamica z mojej poprzedniej O2FL. A zakładam, że w Dynamicu do O3 fotele są niegorsze.
- 1.4 a 1.8 TSI? Jak masz możliwość to bierz 1.8 8) Nie dość, że jest wspomniana przez innych podgrzewana przednia szyba (świetna sprawa, choć jadąc pod słońce refleksy od siatki trochę wkurzają), lepszy zawias, to jeszcze sam silnik daje frajde. Jeździłem 1.4 TSI 140KM co prawda w nowym Golfie a nie Octavii, ale dalej nie mogę zrozumieć jakim cudem oba silniki mają tyle samo Nm a wrażenia z jazdy są zupełnie różne. Przy O2 wziąłem 1.4, bo wydawało mi się "wystarczające". Na dłuższą metę to nie wystarcza :diabelski_usmiech
- mam Golusy 18" i sportowe zawieszenie. Cholernie obawiałem się tego połączenia, ale teraz nie zamieniłbym tego na 17" na seryjnym zawieszeniu. Świetnie wygląda, a komfort wcale nie mniejszy niż miałem w O2 na 17". Na dziury to i Scout nie poradzi na dłuższą metę, ale na nierównych drogach ten zestaw daje radę.
- co do beżowej tapicerki się nie wypowiem, ale dekor drewniany to bym sobie darował - nie ta klasa auta, mimo całej mojej sympatii.
Co do innych rzeczy:
- brakuje mi trójramiennej kierownicy, jest chyba grubsza i lepiej leży w dłoniach - opcja wg mnie wskazana,
- podwójna podłoga bagażnika? niepotrzebny ogranicznik bagażnika jak dla mnie,
- bierz szyby Sunset,
- polecam ściemniające się lusterka
- obowiązkowo Amazing z ksenonami :szeroki_usmiech
- jak masz mieć Combi to pomyśl o rolecie odgradzającej bagażnik od foteli,
- jak masz możliwość to bierz Webasto. Miałem i teraz bardzo mi go brakuje. Wariant drugi to podgrzewane fotele.
- pierdółki typu chromy czy podświetlenia bym sobie darował, ale to już kwestia gustu.
- różnego rodzaju "asystenty" - jak nie masz ciśnienia to nie bierz, ja mam asystenta pasa ruchu i w sumie nie wiem po jaki grzyb tego typu wynalazki. Choć asystent świateł działa całkiem fajnie, przyznaję :lol:
- proponuję za to zainteresować się dłuższą gwarancją.
- jakbyś miał się decydować na DSG, to musowo bierz kiere z łopatkami,
W ogóle brakuje mi DSG, w końcu 4,5 roku nią jeździłem, ale jeśli stałbyś przed wyborem 1.4 z DSG a 1.8 z manualem, to się nawet nie zastanawiaj tylko bierz mocniejszy silnik :twisted:Pozdro
Komentarz
-
-
Dodatki
Witam ja jeżdżę ocavią od niedawna ale mogę polecić kilka rzeczy.
U mnie wygląda to tak 2.0 tdi 150km kombi DSG silniczek bardzo fajny cichy jak na diesla i elastyczny. Co do dodatków to polecam system Columbus z Cantonem fajnie gra oraz wyświetlacz 8,5 cala robi wrażenie i nie trzeba zakładać okularów by coś zobaczyć.
-podświetlenie nóg koszt 50zł
-elektrycznie otwierana klapa bagażnika
-drive set up fajny gadżet ale nie wiem czy się tobie przyda
-podgrzewana przednia szyba
-podgrzewane przednie i tylne miejsca siedzące
-światła do jazdy dziennej oraz bi-ksenony
-podgrzewane dysze spryskiwaczy 100zł
-relingi w kolorze srebnym
-elektrycznie sterowane fotele
- trójramienna kierownica
-pakiet sunset
-elektrycznie sterowane podgrzewane itp lusterka
Na pewno nie polecam front assistant u mnie się to nie sprawdza testowałem na kartonach i lipa poszedł jak czołg a nie wyhamował.
To co wymieniłem mam u siebie i jestem zadowolony.
Jedna różnica jaka mnie wkurza pomiędzy 1.8tsi a 2.0tdi to zawieszenie w tdi jest belka a 1.8 wachacz z tyłu można by powiedzieć że belka jest tańsza w utrzymaniu.
Jak byś odbierał autko to pobaw się przełącznikiem od zmiany świateł ponieważ u mnie światełka nie końca się sprawdziły i teraz jadę do serwisu na wymianę sterownika świateł.Octavia III kombi elegance+dodatki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rol-onMaksym1989, jesteś pewien, że 150 konny 2-litrowy diesel ma belke?? Bo mogę się z Tobą założyć, że ma wielowachaczowe zawieszenie z tyłu 8)
ps. chyba, że w serwisie wymienili Ci zawieszenie:P (...przed odebraniem auta)
Wielowahacz: VRS TSI, VRS TDI, 1.8TSI i wszystkie 4x4.
Zamieszczone przez Maksym1989Na pewno nie polecam front assistant u mnie się to nie sprawdza testowałem na kartonach i lipa poszedł jak czołg a nie wyhamował.
Komentarz
-
-
Dziękuję za odzew.
Wszystko przeanalizowane i przemyślane
Jeszcze taka sytuacja:
1. Amundsen: niby 2600 zł jak za navi to do zaakceptowania.
Nigdy nie miałem takiej navi, jak wygląda sprawa z aktualizacjami i czy na tym ekranie coś widać w ogóle i czy ta nawi ma sensowne mapy ?
Po prostu co o tym myślą doświadczeni ? :roll: :?:
2. za 100 zł jest: Przygotowanie pod telefon GSM (z obsługą głosową, bez połączenia z anteną zewnętrzną, bez Phone box - bez wzmacniania sygnału GSM, uchwyt na multimedia, Bluetooth)
Czy biorąc to będę mógł korzystać z telefonu poprzez radio/navi ?
Pisze że bez phone box itd., a nawet nie ma takiej opcji do wyboru w konfiguratorze ?
Komentarz
-
Komentarz